lördag, januari 18

kroppen är för smart

Socker är inte farligt.
Socker bidrar inte till kroniska sjukdomar som cancer och diabetes typ 2.
Socker ger inte "speedade" barn.
Det är ingen skillnad på naturligt socker och tillverkat socker.

Lördagen kunde ha börjat bättre än att återigen se en dietist i TV 4 som försöker få folk att fortsätta äta socker. Vad är det med dietister och socker och den totala oviljan att plocka bort socker från rekommendationerna till sjuka (och friska) människor?

Jag har tänkt att skriva ett inlägg om socker länge, men känt att jag inte har tillräckligt på fötterna för att skriva. Men eftersom dietisten i TV 4 imorse inte tyckte att hon behövde vetenskapliga studier för att säga det hon sa, så kan väl jag göra samma sak fast om det motsatta.

Jag börjar med att länka till ett inlägg från Lars Bern, före detta vice ordförande i Cancerfonden. Ni kan även läsa det här. Det finns hur mycket som helst på nätet om sambandet mellan socker och cancer, det är bara att googla, välja och vraka.

Vad det gäller naturligt socker och tillverkat socker så har jag alltid trott att det måste bli skillnad inuti kroppen. Kroppen är för smart för att inte märka någon skillnad på socker från frukt motsvarande socker från ett wienerbröd. Så har jag alltid tänkt. Efter hans cancerbesked så började jag leta mera. Jag hittade det här. Det är från The Truth About Cancer. Här pratar de högerroterande och vänsterroterande molekyler. Att tillverkat socker oftast består av högerroterande medan naturligt socker är vänsterroterande. Cancerceller vill bara ha högerroterande molekyler och är inte så intresserade av vänsterroterande. Svara doktorn, Sven-Erik Nordin, skriver om samma sak här på sin hemsida. Han länkar även till detta. Som ni märker så finns det ganska mycket att läsa om sambandet mellan cancer och socker.

Vi går tillbaka till morgonens inslag med en dietist som skrivit en bok om att socker inte är farligt. Hon säger att 50 gram socker för kvinnor och 75 gram för män per dag är helt ofarligt. En deciliter är 90 gram. Så män kan alltså äta näst intill en deciliter PER DAG utan problem. Då handlar det enbart om tillverkat socker, frukt och grönsaker borträknat. (Men alldeles nyss så var det ju ingen skillnad mellan de två så varför inte räkna med det då?) Inte ett ord sägs om alla naturliga sötningsmedel som finns. Honung eller stevia till exempel, som faktiskt kan tillföra kroppen något bra. Och angående vetenskapliga studier så säger hon att "det självklart inte finns studier som visar att det är nyttigt med socker, men det är svårt att hitta studier som säger att det skulle vara negativt". Beror på vart man söker. Söker man på Cancerfonden och liknande så blir det svårt. I övrigt på nätet är det inte så svårt att hitta de studierna.

Allting avslutas med att hon säger att för mycket läsk kan bidra till att man får diabetes typ 2. Och att socker kan bidra till övervikt och fetma som i sin tur kan bidra till kroniska sjukdomar. (Men kan ju här även nämna att ingen av de vi har i vår närhet som har cancer är överviktiga.) Men sluta med socker, det behöver man absolut inte göra.

Nehej. Men om jag skulle få ge ett enda tips till någon om hur man bäst tänker hälsa inuti kroppen så skulle det vara: sluta med allt tillverkat socker i den mån det går. Men fortsätt gärna att äta frukt och grönsaker. Punkt. (Det blev två tips men det bjussar jag på.)