torsdag, augusti 24

vi har allt, utom stöd


Några av Sveriges främsta kvinnliga idrottare har teamat upp med Stadium för att kräva mer pengar till kvinnlig idrott. Väldigt bra.

Visste ni att herridrotten får 2,9 miljarder (MILJARDER) mer per år än kvinnliga idrottare? Jag är inte ett dugg förvånad över att den siffran är så hög. Det har alltid varit väldigt hotfullt för män med kvinnliga idrottare på ellitnivå. Så pass så att många av dem fått utstå hot, trakasserier och glopord bara för att de älskar sin idrott. Män går inte och kollar på kvinnor som idrottar. Det betyder mindre publik och intresse från allmänheten. Det betyder mindre pengar i stöd. Vi kan ta ett tydligt exempel på detta här på hemmaplan:

Jag äger och driver en dansskola till hälften. Vi har ca 500 barn och ungdomar (främst tjejer) som går ut och in genom vår dörr varje vecka. Många av dem tävlar i sin idrott och tränar stenhårt flera pass i veckan. Precis som vilken hockeykille som helst med siktet inställt på elitserien. Alldeles bredvid oss ligger en bilväg där ganska många kör alldeles för fort. Vi bad kommunen att hjälpa oss med ett litet farthinder för att göra det säkrare för alla barn att korsa vägen. "Vi kan väl komma och kolla", var svaret vi fick. För tre år sen. Samtidigt byggs det ut, fräschas till och satsas mängder av pengar på vår hockeyarena i stan. Rättvist? Nej.

Jag har tillbringat hela mitt liv i en idrott som främst utövas av tjejer. Först som aktiv tävlingsdansare i många år, sen som tränare, coach och domare. Jag har så många gånger känt en enorm frustration över att kvinnlig idrott aldrig riktigt räknas. Att det bara är "en kul grej att hålla på med". Tjejer har alltid blivit förminskade på idrottsarenan. Låt oss ändra på det.

Stadium drar igång en kampanj där de vill få en 👏 i ett sms. Vid tillräckligt många klappar skänker de 1 miljon kronor till Riksidrottsförbundets arbete för jämställd idrott. Mer om hur du kan hjälpa till i detta kan du läsa om här. Let´s fill the Stadium!

Jag avslutar med att citera Linnea Claesson (assholesonline). "Kvinnorna har vinnarinstinkten, vi har styrkan, vi har ambitionerna, vi har träningsviljan, vi har allt. Utom stöd."